Pompoen seizoen: 5 tips voor een verantwoord en lekker pompoenseizoen

Halloween-team-foto-pompoenen-2020-4mp 2

Herfst is het seizoen van de pompoen! Gedurende deze maanden worden veel pompoenen gekocht maar helaas ook verspild. Deze verspilling vindt veelal plaats doordat de pompoenen die te klein zijn vaak worden gekocht. Daarnaast vindt er bij mensen thuis ook veel pompoenverspilling plaats. Gedurende het Halloween seizoen worden veel pompoenen uitgehold ter decoratie, waarna het vruchtvlees al te vaak in de afvalbak belandt. We kunnen allemaal bijdragen aan het verantwoord kopen en nuttigen van de oranje goedjes. Hieronder enkele tips voor een verantwoord en lekker pompoenseizoen.

 


Hoe kun je verantwoord genieten van het pompoenseizoen?

 

1. Koop ook kleine pompoenen


Deze tip kan worden toegepast door zowel de gewone consument als door horeca gelegenheden. De pompoenen die niet door de supermarketen worden opgekocht gaan vaak verloren. Koop daarom indien mogelijk direct bij de boer of op de markt de pompoenen die deze selectie niet halen. Overigens hebben de kleinere pompoenen meer smaak dan de grotere varianten.

Zo voorkom je verspilling én geniet je van meer smaak in je gerechten.


2. Let op de verschillende soorten pompoen


types of pumpkins

Er zijn verschillende soorten pompoenen die allemaal een andere smaak hebben. Er zijn zelfs sierpompoenen waarin geen/weinig vruchtvlees in zit en dus enkel voor decoratieve doeleinden gebruikt worden. Let dus voordat je deze inslaat op welke smaak ze hebben en waar je ze voor kunt gebruiken.

Hieronder een overzicht van de verschillende pompoensoorten en de smaken hiervan:

 

 

Reguliere (oranje) pompoen: lichte, milde smaak
Oranje Hokkaido:
zoete en zachte smaak
Flespompoen:
nootachtige en zoete smaak
Kabocha: zoete, romige en volle smaak
Spaghettipompoen:
zachte en zoete smaak
Crown Prince:
zoete, nootachtige en kruimige smaak

3. Rooster de pitten


Pompoenpitten maken een gezonde en bovendien lekkere snack. In deze pitten zitten veel gezonde vetten, mineralen, vitamines en eiwit. Het is daarom zeker de moeite waard om deze niet weg te gooien. 

Bewaar daarom de pitten en rooster deze voor een lekker knapperig tussendoortje. Maak hiervoor de pitten goed schoon, kook deze voor ongeveer 20 minuten, besprenkel deze dan met kruiden naar keus en plaats ze in de oven. Zo heb je in een korte tijd deze heerlijke snack bereid!

pumpkin dessert foto4. Tover je pompoen om in lekkere gerechten en drankjes

 

Pompoenen zijn erg divers en kunnen op veel manieren bereid worden.

Je kan je pompoen verwerken in heerlijke dranken, zoals bijvoorbeeld gezonde sapjes, cocktails en kruidige koffie. Of je kunt ervoor kiezen om lekkere toetjes en snacks te maken door je pompoen te bakken. Een simpele pompoentaart of koekjes zijn een goede manier om helemaal in de herfstsfeer te komen. Overigens kan je ook gehele maaltijden klaarmaken met behulp van deze veelzijdige pompoenen. Denk bijvoorbeeld aan pompoenpuree of een warme pompoensoep om je warm te houden op regenachtige dagen. De mogelijkheden zijn eindeloos en er is voor iedereen wel een recept dat perfect bij je past!

 

5. Groei je eigen pompoenen

De zaadjes in een pompoen kun je overigens ook gebruiken om nieuwe pompoenen te groeien. Dit is dan een tip voor volgend jaar, want het duurt ongeveer 3-4 maanden voordat een pompoen volgroeid is. Als je rond het begin van de zomer de zaadjes plant, heb je voor Halloween een prachtig mooie zelfgekweekte pompoen.

 

Door deze tips toe te passen kunnen we pompoen verspilling verminderen en optimaal genieten van de veelzijdigheid van deze herfstige goedjes.