Pauzeplein als oplossing voor voedselverspilling bij vergaderingen

Er zijn veel verschillende oplossingen bedacht om het voedselverspillingsprobleem tegen te gaan. Soms kan het lastig zijn om te weten welk concept toepasbaar is voor welke situatie. Om hier verder op in te gaan, bespreken wij hieronder een oplossing voor verspilling tijdens vergaderlunches: het Pauzeplein.

Food buffet office man in suit 2


In 2019 vond er een project plaats bij de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om hier voedselverspilling te verminderen. Binnen deze ministeries vond namelijk 21% voedselverspilling plaats. Veel ruimte voor verbetering zou je dus zeggen.

Om deze reden hebben de facilitaire dienstverlener van de ministeries, FMHaaglanden, Albron en Wastewatchers hun krachten gebundeld om hier een oplossing voor te verzinnen. Hieruit is het Pauzeplein ontstaan.

Normaliter wordt er bij de lunch bij een vergaderlunch geserveerd in de vergaderzaal. Hierbij zijn er drie factoren waardoor er verspilling plaatsvindt:

  • Gasten komen niet opdagen terwijl er wel voor hen gereserveerd is
  • Er worden teveel broodjes per persoon geleverd
  • Er is onvoldoende rekening gehouden met de wensen van de gast in het aanbod van de lunch

Om deze problemen tegen te gaan is het concept van het Pauzeplein ontwikkelt waarbij de lunch op één centrale plek geserveerd wordt in plaats van in individuele zalen. De resultaten van het project liegen er ook niet om: 14% minder verspilling vanwege het schaalvoordeel, 25% meer klanttevredenheid én een gemiddelde daling van 180 gram CO2 per bezoeker.

Een effectieve concept om voedselverspilling tegen te gaan! Dit project zal in de toekomst verder ontwikkeld worden, dus hou dit in de gaten!

Om verspilling tijdens vergaderingen tegen te gaan kun je echter nog een stap verder gaan en gepersonaliseerde lunches aanbieden. Het concept van één centrale buffet kan nog steeds resulteren in een te groot aanbod waardoor er eten overblijft, of juist een aanbod dat niet divers genoeg is om aan alle eetwensen te voldoen.

Door de gasten van tevoren hun bestellingen door te laten geven kun je een persoonlijkere service toevoegen aan dergelijke voedselverspillingsconcepten. Op deze manier wordt er altijd rekening gehouden met de eetwensen van de gasten en zal er niet teveel geserveerd worden.

Overigens kan dit een ultieme oplossing bieden om de bezoekersstromen op het Pauzeplein te reguleren. Het plannen van een lunchvergadering kan worden afgestemd waardoor het nooit te druk zal zijn tijdens lunchmomenten. Het werken met bestellingen kan ook de wachttijden enorm verminderen.

Wij hebben hier een handige tool voor ontwikkeld waarmee bezoekers hun bestellingen kunnen plaatsen, bijgehouden wordt wie er aanwezig zullen zijn én effectief lunch momenten ingepland kunnen worden!