BestelBewuster voert een MIT haalbaarheidsstudie uit!

BestelBewuster gaat een haalbaarheidsstudie doen, aangevuld met industrieel onderzoek of experimentele ontwikkeling. Deze subsidie voor haalbaarheidsprojecten is een van de mogelijkheden binnen de Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT).

Voedselverspilling is een groot probleem in kader van klimaatverandering. Met name in zakelijke settings is de verspilling groot; voor tal van ontbijtsessies, lunches, diners, borrels, evenementen wordt ruim gezorgd voor eten, er mag vooral niet te weinig zijn en het aanbod moet aansluiten op de brede wensen en dieetvoorkeuren van het aanwezige publiek. Er wordt daarnaast ingekocht voor 100% maar in realiteit verschijnt slechts 60 tot 80% van de genodigden. 31,6% van het ingekochte voedsel verdwijnt daardoor in de prullenbak. Dit is niet alleen zonde maar draagt ook nog fors bij aan de CO2-uitstoot. Mede door gebruikte resources tijdens de productie van dit voedsel.

BestelBewuster beoogt middels digitalisering in de waardeketen bij te dragen aan een oplossing voor dit probleem. Het BestelBewuster platform zal een centraal knooppunt zijn voor informatie uit systemen van de organisator en cateraars. Hierbij zijn de voedselvoorkeuren en dieetwensen die een deelnemer van tevoren doorgeeft als hij/zij zijn/haar deelname bevestigt leidend. Door vraag en aanbod samen te brengen in een platform kan middels slimme technieken verspilling van voedsel geminimaliseerd worden. Daarnaast heeft deze besparing indirect een positieve impact op de CO2-footprint van bedrijven: de besparingen worden voorts gerealiseerd in de keten, wat een versterkend effect met zich meebrengt. Hoe verder het ecosysteem van BestelBewuster zal reiken (meer data betekent ook meer inzichten), hoe meer positieve impact gegeneerd wordt: hiermee wordt een substantieel duurzame voedselketen gerealiseerd in 2030.   

In de basis heeft BestelBewuster een applicatie gebouwd waarmee alle medewerkers binnen een organisatie via Outlook catering behoeftes kan doorgeven. Met de voorgenomen ontwikkeling van het platform moet het mogelijk worden dat gebruikers van verschillende organisaties, gebruikmakend van verschillende systemen, voor een en dezelfde meeting hun voorkeuren kunnen aangeven. Het beoogde platform moet dus enorm veelzijdig en interoperabel zijn. BestelBewuster creëert hiermee een nieuw innovatief product, waarbij de technische nieuwheid blijkt uit verschillende nieuwe technieken op het gebied van data, machine learning, multi cloud en een visueel dashboard.

Het duurzame innovatieve aspect is inherent in de technologie en de visie: het doel van BestelBewuster met haar platform is om voedselverspilling in de genoemde sectoren significant te verminderen. Data betekent ook informatie: gebaseerd op deze informatie en haalbaarheidsstudie kunnen nieuwe inzichten worden gededuceerd om op deze manier de banqueting en catering verder te optimaliseren.