Duurzaamheid in catering: 5 trends en 5 tips

Een snelgroeiende trend binnen de catering industrie is duurzaamheid. Zo is er vanuit de gasten een groeiende behoefte aan een duurzame menukaart maar zie je ook in de praktijk steeds meer cateraars op duurzame wijze opereren. Het bijdragen aan een betere wereld terwijl je ook de gasten in hun veranderende behoeftes kunt voorzien is dus een win-win. Hieronder een overzicht van 5 trends waar je rekening mee kunt houden bij het verduurzamen van je voedsel en diensten, en 5 handige tips om deze veranderingen te implementeren. 

pexels-elle-hughes-2696064

 

Duurzame trends in catering:

Er zijn veel aspecten omtrent duurzaamheid die toegepast kunnen worden in catering. Verschillende thema´s komen vaak aan bod, hieronder een overzicht van enkele veel voorkomende trends binnen duurzaamheid die toepasbaar zijn op de catering industrie:

 

herkomst van het eten voedsel kas cateraar duurzaamheid

Trend 1: Herkomst van het eten

Mensen willen weten waar hun eten vandaan komt en hoe het op hun bord is beland. Zijn de producten verantwoord geproduceerd en in hoeverre is het voedsel bewerkt? Hierbij komt ook het stuk dierenwelzijn kijken. Mensen die thuis vlees kopen met een keurmerk verwachten vaak ook tijdens cateringmomenten gebruik wordt gemaakt van producten met extra aandacht voor dierenwelzijn.

Trend 2: Gezond eten

Het bewustzijn over de herkomst van producten gaat vaak samen met de behoefte aan gezonde voeding vanuit de consument. Doordat er veel meer kennis en informatie ter beschikking is over vitaliteit en mensen graag willen weten wat zij in hun lichaam stoppen is de vraag naar gezonde opties bij cateringlocaties toegenomen.

 

 Trend 3: Eiwittransitie

De verschuiving van het consumeren van dierlijke producten naar plantaardige eiwitten is nog een veelvoorkomende trend vanuit de behoefte van de consument. De vlees en zuivelindustrie is verantwoordelijk voor veel CO2 uitstoot en het verminderen van onze vleesconsumptie kan op den duur bijdragen aan een lagere emissie. Cateraars kunnen hieraan bijdragen door bijvoorbeeld hun voedselaanbod meer plantaardig in te richten of kleinere porties vlees te serveren.

Trend  4: Voedselverspilling verminderen

Binnen de catering industrie wordt veel voedsel verspild, denk bijvoorbeeld aan een kleinere opkomst bij evenementen, gasten die hun borden niet opeten of te veel ingekocht te hebben om nee-verkopen te vermijden. Voedselverspilling kan daardoor zorgen voor hoge kosten en het verlies van producten die geconsumeerd hadden kunnen worden. Het verminderen van voedselverspilling op een efficiënte wijze is dus een belangrijke thema binnen de catering industrie.

Niet elke oplossing voor het tegengaan van voedselverspilling is toepasselijk voor elk bedrijf. Bekijk hier of onze tool jou kan helpen.

 

herbruikbareverpakkingen duurzaamheid catering

Trend 5: Duurzame verpakkingen

Ook op gebied van verpakkingen vindt veel verspilling plaats met ruimte voor duurzame verbetering. Zo gebruiken veel cateraars wegwerpplastic in het servies en de verpakkingen. Het benutten van duurzame verpakkingen en herbruikbaar servies kan veel verspilling voorkomen en scheelt ook qua kosten.

Door middel van het toepassen van bijvoorbeeld borg op servies toe te passen om zo de terugkeer van het servies te garanderen. Dit kan ook een goede manier zijn om gasten terug te laten keren nadat zij eten zijn komen afhalen of een doggybag hebben meegenomen naar huis!

 

 

Hoe pas je deze trends toe?

Nu dat we een overzicht hebben van enkele belangrijke trends omtrent duurzaamheid binnen catering, is de volgende stap natuurlijk het toepassen hiervan. Aangezien elke cateraar zich in een andere fase bevindt op gebied van duurzame ontwikkelingen is er niet voor elke cateraar hetzelfde advies of één oplossing. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt van 5 tips om je verder te helpen met het implementeren van duurzame catering.

pexels-pietro-jeng-671956pompoenen als kommetjes herbruiken duurzaamheid catering

 

5 tips voor het implementeren van duurzame catering

Tip 1: Kijk kritisch naar je huidige stand van zaken

Duurzaamheid is een breed begrip en dus kan het soms wat lastig zijn om te bepalen waar je moet beginnen. Om hierbij te helpen is het verstandig om eerst te evalueren en inventariseren, wat doe je nu al aan duurzaamheid en op welke gebieden kan dit beter? Denk hierbij bijvoorbeeld aan het onderzoeken op welke wijze de leverancier te werk gaat, welke producten je het vaakst weggooit, wat voor soort materiaal er wordt gebruikt bij het serveren van het eten, etc. Op basis van zo een analyse kun je zelf bepalen welke duurzame toepassingen nog geïmplementeerd kunnen worden.

 

Tip 2: Onderzoek welke behoeftes je gasten hebben

duurzaamheid behoeftes gasten catering

Voordat je je hele menukaart aanpast is het goed om te onderzoeken welke duurzame behoeftes je gasten hebben.

Als 80% van je gasten vooralsnog liever vlees eet dan vegetarische of veganistische maaltijden dan kan het onverstandig zijn om een hele transitie te maken naar een vegetarische menu bijvoorbeeld. Wel kun je hiermee inschatten of je gasten bijvoorbeeld open staan voor vleesvervangers of kleinere vlees porties, uiteraard van dieren die op verantwoorde wijze gehouden zijn.

Ook na het implementeren van veranderingen is het cruciaal om goed in contact te blijven met je gasten. Is het aanbod nog steeds passend bij hun behoeftes, is het aanbieden van duurzaam eten een belangrijke factor in hun (weder)bezoek?

Blijf dit contact houden en pas je service hieraan aan.

 

Tip 3: Wees transparant en zet je duurzame en gezonde initiatieven in het zonnetje

Wees niet terughoudend in het tonen van je duurzame aanpak maar laat mensen weten hoe zij bijdragen aan een duurzamere wereld juist door jouw eten te eten! Communiceer bijvoorbeeld in de menukaarten waar de producten vandaan komen of hoe deze verbouwd worden. Elke maand een traditioneel gerecht met vleesvervangers in het zonnetje zetten kan bijvoorbeeld ook helpen om mensen te introduceren aan alternatieve varianten. Of initiatieven als woensdag-gehaktdag met vleesvervangers bijvoorbeeld. Er zijn hier oneindig veel opties voor.

Maak zo ook de gezondere keuzes zichtbaarder voor de gasten en denk hierbij aan de presentatie. Hierbij help je mensen om bewust en onbewust voor een gezondere keus te kiezen.

Zo kun je ook voor een creatievere aanpak gaan en bijvoorbeeld mensen belonen voor hun gezondere keuzes. Een voorbeeld hiervan kan een actie zijn waarbij de gasten een stempelkaart krijgen en elke keer dat zij voor een groene of vegetarische optie kiezen een stempel krijgen en als de kaart vol is een cadeau of korting ontvangen.

 

Tip 4: Maak gebruik van technologie om je leven makkelijker te maken 

Vooral bij het inventariseren en de voorbereiding van je cateringdiensten kan het inzetten van technologie je leven een heel stuk makkelijker maken. Door data te digitaliseren kan je een goede inschatting maken van de eetpatronen van je gasten en kun je je voorraden effectief bijhouden. Ook kun je met behulp van technologie contact met je gasten houden om bijvoorbeeld om feedback te vragen, menukaarten te communiceren, acties aan te kondigen of bestellingen op te nemen. Hierin zijn ook oneindig veel mogelijkheden.

Lees hier meer over automatisering in de catering 

Drone kantoor bezorgen catering automatisering

 

Tip 5: Houd duurzame ontwikkelingen in de markt goed in de gaten
Door deze ontwikkelingen nauw in de gaten te houden kun je snel inspelen op veranderingen in de markt. Filter hierin ook welke trends wel of niet toepasselijk zijn voor jouw bedrijf.

Wees dus creatief en wees niet bang om rond te vragen naar vernieuwende concepten of manieren om nog duurzamer te werken. Duurzaamheid loont op vele manieren voor zowel de wereld als voor je bedrijf zelf, dus wacht niet langer en pas deze tips toe!