SDG 2: Oplossingen voor Facility Managers

 

Tijdens de 17-delige serie van Facility Management Nederland: #DoeEensDuurzaam, verkennen verschillende professionals de SDGs vanuit het perspectief van facility managers. In deze serie worden unieke inzichten en handige tips gedeeld om bij te dragen aan de doelstellingen.

Voor de derde aflevering van deze reeks is onze co-founder Bruce Westeneng uitgenodigd om samen met de host Wim Oolbekkink (SDG House Utrechtse Heuvelrug) en Ken Giller (Professor Plant Production Systems aan de Wageningen University) te verdiepen in SDG 2: Geen Honger.

 

E_WEB_02

SDG 2: Geen Honger

Het tweede Duurzame Ontwikkelingsdoel is het elimineren van honger op de wereld. Het doel; In 2030 mag niemand meer honger lijden. De verwachting is dat in 2050 de wereldbevolking zal toenemen tot zeker 9 miljard mensen en het daarom cruciaal is om nu te werken aan duurzame voedselproductie.

De voedselproductie moet dan omhoog zonder ecosystemen aan te tasten, in andere woorden de productiviteit moet flink omhoog. Hierbij spelen de onderwerpen voedselveiligheid, voedselzekerheid en duurzame landbouw een belangrijke rol.

 

 

SDG 2 op globaal niveau

Bij het benoemen van SDG 2 wordt vaak de link gelegd naar Afrika waar naar verhouding nog veel mensen honger lijden en overlijden aan malnutritie. Ken Giller werkt al jaren aan programma´s om innovatieve oplossingen en technieken te onderzoeken samen met in totaal meer dan een half miljoen boeren. Een belangrijke ontwikkeling hierin is het plaatsen van de focus op peulvruchten omdat deze enorm voedzaam en rijk zijn aan mineralen.

Veel Westerse landen, onder meer Nederland, bieden technologieën aan voor het produceren van voedsel in Afrikaanse landen. Ken Giller geeft echter ook aan dat SDG 2 op globaal niveau nog heel veel werk nodig heeft. In Nederland zijn nog steeds veel mensen afhankelijk van de voedselbanken en heerst er ook een probleem omtrent honger. Vooral tijdens de coronacrisis zie je deze getallen toenemen.

Dus ook in eigen land kunnen wij dus bijdragen aan SDG 2 op zowel nationaal als globaal niveau. Ken geeft een overzicht van drie manieren waarop we hieraan kunnen bijdragen:

  1. Meer voedsel produceren voor toenemende populatie
  2. Onze eetgewoontes aanpassen: gezonder eten en keuzes maken die minder belastend zijn op de voedselketen
  3. Overproductie tegengaan en daarmee voedselverspilling verminderen

Voedselverspilling bij vergaderingen

 

BestelBewuster is ontstaan nadat wij ons zijn gaan verdiepen in de oorzaak van het voedselverspillings probleem tijdens vergaderingen. Wat je vaak ziet is dat er 1 organisator is die via systemen zoals Microsoft Outlook mensen uitnodigt voor bijvoorbeeld een vergadering en een ander systeem gebruiken om met de cateraar te communiceren. Vaak is het onduidelijk wie er aanwezig zal zijn bij vergadering en wordt door de diverse systemen dit niet automatisch bijgewerkt.

No-show is een van de grootste veroorzakers van voedselverspilling. Wij hebben ingezien dat het ingrijpen tijdens deze fase, voedselverspilling met tenminste de helft kan verminderen.

 

Hoe kan FM een deel van de oplossing worden?

 

Daar waar facility managers bijdragen aan het faciliteren van dergelijke vergaderingen en dus ook het voedselverspillings probleem, kunnen ook juist facility managers bijdragen aan een oplossing.

Wij zijn aan de slag gegaan met software die de verantwoordelijkheid van het bestellen van een broodje niet meer bij de organisator legt maar juist bij de genodigden. Als genodigde ben jij dan verantwoordelijk om aan te geven of je aanwezig zult zijn en wat je daar eventueel bij wilt eten. Wij helpen je hierbij door slimme reminders te sturen en je verder te informeren over de voedselkeuzes die je kunt maken; hoe gezond is je keuze, hoe groot is de footprint van je keuze, hoe help je hiermee aan duurzame doelstellingen van het bedrijf?

 

¨Ik geloof heel erg dat je zelf moet kiezen en als je een bitterballetje wil bestellen moet dat zeker kunnen. We gaan niet dwingen om super gezond of super duurzaam te doen maar wel nudgen naar de gezondere, duurzame keuze.¨ - Bruce 

 

De rol van FM hierin is goed communiceren waarom je dat als bedrijf doet en waarom je het belangrijk vindt om duurzame initiatieven toe te passen. Dat nemen de medewerkers vervolgens mee naar huis en dat is dat stukje bewustzijn creëren.

 

Tips voor FM om voedselverspilling te verminderen

 

Het gaat allemaal om communicatie. Communiceer waarom je het als bedrijf belangrijk vindt om voedselverspilling te voorkomen. Als FM´er kun je ook je medewerkers sturen richting gezondere alternatieven. Software kan daarbij helpen om deze communicatie soepel te laten verlopen.

Overigens kan investeren in duurzame initiatieven ook helpen om kosten en tijd te besparen wat gunstig kan uitwerken voor de omzet. Elk broodje dat niet gesmeerd hoeft te worden bespaard geld. Dat is absoluut een doorslaggevende rol voor een FM´er en de budgetten die zij elk jaar moeten halen.

FM spelen een sleutel rol binnen organisaties om verspilling tegen te gaan, maar er komen ook veel partijen bij kijken. FM, IT en HR kunnen samen zorgen dat een bedrijf daarmee aan de slag gaat en dat medewerkers daardoor onder de indruk zijn en mee naar huis nemen.

 

¨In mijn ogen is catering pas goed geregeld als er aan het einde van het jaar geen verspilling meer is.¨ Aldus Bruce.

 

Bekijk het volledige interview hieronder: