Alles wat je moet weten over voedselverspilling

Verantwoorde consumptie en productie is het twaalfde doel van de Sustainable Development Goals waar op mondiaal niveau hard aan gewerkt wordt. Een belangrijke target hierin is het halveren van de voedselverspilling tegen 2030, bij zowel bedrijven als consumenten.

Waarom voedselverspilling verminderen?

Jaarlijks wordt ongeveer 30%van het wereldwijd geproduceerde voedsel verspild. De verspilling begint vaak bij het oogsten en bouwt op bij de opslag, het vervoer, de verkoop en de consumptie. Wij dragen daarom dus allemaal op directe of indirecte wijze bij aan de verspilling. Bij het weggooien van voedsel wordt daarbij ook geld, grondstoffen (water, energie en grond) arbeid, transport en verpakkingen verspild.

Verspilling per kg bananen die je weggooit

 

Feiten over voedselverspilling op een rijtje: 

 • Voedselverspilling in huishoudens veroorzaakt ongeveer 1,5 procent van de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen van de gemiddelde consument. (Milieucentraal)
 • Voedselverspilling is verantwoordelijk voor grofweg 3,3 gigaton aan CO2 uitstoot wereldwijd. (FAO
 • In 2019 werd ruim 34 kilo voedsel verspild per persoon per jaar, dat is 590 miljoen kilo in totaal. Dit is wel bijna 7 kg minder dan in 2016. (Milieucentraal)
 • Daarmee gooi je ruim €120 per jaar weg (Milieucentraal)

Het verminderen van voedselverspilling zorgt dus voor een duurzamere voedselketen én het scheelt enorm in je portemonnee. Een win-win situatie dus!

 

Wat gooien we vooral weg?

Om beter bewust te worden van voedselverspilling is het handig om te weten welke producten het meest worden weggegooid. Volgens Milieucentraal is dit de top 5 meest verspilde eten: 

 1. Brood en deegwaren
 2. Zuivel 
 3. Groente
 4. Fruit
 5. Aardappelen

Oorzaken voedselverspilling thuis

De aanleiding om voedsel weg te gooien verschilt per gebruiker enorm. Zo wordt er bij de producent vaak eten weggegooid als deze ongeschikt voor verkoop worden verklaard door bijvoorbeeld afwijkende kleur of formaat. Om deze reden blijft er in supermarkten ook vaak producten op de schappen liggen omdat deze niet aan onze eisen voldoen. 

the-creative-exchange-ixS7UCRJTdM-unsplash (3)

Bij de consument spelen andere factoren ook vaak mee, ondermeer het volgende:

 • Te veel inkopen
  Vaak worden we verleid door de vele acties in de supermarkt en eindeigen we met tassen vol voedsel waar we in principe ook zonder kunnen. Al het eten dat we inkopen en beperkt houdbaar is die we vervolgens niet volledig opmaken, moet dan weggegooid worden. 

 • Te lang eten bewaren
  Soms verliezen we het overzicht van de producten die we in huis hebben. Vaak word je daar al snel mee geconfronteerd zodra producten beginnen te bederven en er bepaalde geuren vanaf komen. Dan is het natuurlijk al te laat. 

 • THT en TGT worden verward
  Als je dan als reactie op punt 2 nu denkt: ´nou ik ga niks meer langer bewaren dan de houdbaarheidsdatum aangeeft´, kan je alsnog de mist in gaan. Vaak worden THT en TGT met elkaar verward waardoor soms producten die nog geconsumeerd hadden kunnen worden alsnog weggegooid worden. THT staat voor ten minste houdbaar tot, en kan een indicatie zijn over de kwaliteitsverandering na deze datum. Door je zintuigen in te zetten kun je zelf bepalen of het product nog geconsumeerd kan worden. TGT staat voor te gebruiken tot, en geeft aan wanneer de uiterste datum is voor het veilig consumeren van producten ( Voedingscentrum)

 • Te grote porties gekookt en opgeschept
  Ook vaak het verkeerd inschatten van je eetbehoefte op een dag of het te rijkelijk opscheppen van je bord zorgt voor de opbouw van kliekjes. Daar waar de een dit bewaard voor een kliekjesdag, gooit een ander dit weg.  

 • Eten wordt niet goed bewaard
  Door niet goed geïnformeerd te zijn over de correcte bewaarwijze van producten gaan deze vaak onnodig verloren. 

 

toa-heftiba-6bKpHAun4d8-unsplash

Oorzaken voedselverspilling bij bedrijven

Ook in het bedrijfsleven zie je voedselverspilling op verschillende vlakken terugkeren. Dit geld zowel in reguliere restaurants en cafés als bij corporate catering. Om dit probleem aan te kunnen pakken is het belangrijk om goed in te zien wat de oorzaken zijn van voedselverspilling bij corporate catering.

Zo zijn de veel voorkomende redenen voor het weggooien van voedsel in professionele settings als volgt: 

 

 • Onvoldoende inzicht in eetbehoefte van gasten
  Als je weinig inzicht hebt in de eetbehoeftes van de gast/werknemers, wordt er vaak teveel ingekocht zowel in aantallen als in verschillende soorten producten. Als het aanbod aan voedsel groter is dan de vraag, blijft er uiteraard veel eten over. Veel bedrijven hechten echter meer waarde aan het aanbieden van een zo volledig mogelijke menukaart, dat voedselverspilling oplossen niet gezien wordt als een prioriteit. Het verkrijgen van dit inzicht kan eenoplossing bieden voor voedselverspilling bij bedrijven. 

 • No show
  Het wil vaak gebeuren dat voor een geplande cateringmoment voorbereidingen worden getroffen op basis van het verwachte aantal gasten om tijdens het cateringmoment een veel kleinere opkomst te zien. Al het eten van deze no-shows worden dan verspild. 

 • Te grote porties
  Iedereen heeft een ander eetbehoefte wat kan fluctueren. Door vaste portiegroottes aan te houden wil het ook vaak voorkomen dat gasten hun portie niet op kunnen maken en de restanten vaak verloren gaan.

 • Niet aanbieden van ¨doggy-bags¨
  Als aanvulling op het bieden van te grote porties wordt vaak niet voorgesteld om de restjes aan de gast mee te geven indien zij hun eten niet op krijgen. Er hangt vaak nog een taboe over het vragen naar een doggy-bag en dus wordt deze kans om voedselverspilling te verminderen vooralsnog vaak misgelopen.

 

Tips om voedselverspilling te verminderen

 1. Koop bewust.
  Inventariseer wat je al hebt en koop alleen wat nodig is.

 2. Introduceer een kliekjesdag.
  Een dag in de week toegewijd aan het opmaken van restjes zodat je aan het einde van de week niks hoeft weg te gooien. Dit kan enorm helpen in het verminderen van voedselverspilling.

 3. Vries eten in.
  Probeer producten op de correcte manier te bewaren zodat deze zo effectief mogelijk gebruikt kunnen worden. Het invriezen van producten kan helpen om deze langer te bewaren indien je niet van plan bent deze direct te nuttigen. 

 4. Kook op maat en meet je producten af.
  De juiste porties koken en serveren kan helpen bij het minimaliseren van restjes. 

 5. Koop seizoensgroenten voor een duurzame keuze.
  Hier lees je meer over de voordelen van seizoensgroenten.

Meer weten over de oplossingen die wij bieden om voedselverspilling tegen te gaan? Lees danhier verder.