9 Oplossingen tegen voedselverspilling bij bedrijven

all you need is less voedselverspilling

Gemiddeld wordt er ongeveer 30% van al het voedsel wereldwijd verspild. Ook op de werkvloer vindt veel verspilling plaats waar vaak niet teveel bij wordt stilgestaan.

Om bij te dragen aan een duurzamere wereld én tegelijkertijd geld te besparen op weggegooide maaltijden, zijn er veel verschillende initiatieven ter beschikking voor bedrijven.

Soms kan het echter lastig zijn om te weten waar je moet beginnen. Om je op weg te helpen hebben wij een overzicht gemaakt van enkele oplossingen die kunnen bijdragen aan minder voedselverspilling binnen jouw bedrijf.

 

Meten is weten!

Voordat je kunt beginnen met het zoeken naar een oplossing is het cruciaal om te weten hoeveel er binnen het bedrijf verspild wordt. Meten is weten. Het stellen van doelen en in kaart brengen van de oorzaken van het probleem, vormen de basis voor het maken van een plan van aanpak. Probeer daarom eerst kritisch naar het bedrijf te kijken en te onderzoeken waar en wanneer voedselverspilling plaatsvindt. Hier kun je zelf doen of hulp voor inschakelen. Dit zijn onze oplossingen om voedselverspilling in kaart te brengen:

 

BestelBewuster calculator

Een gepersonaliseerde calculator om te meten hoeveel er bespaard kan worden door voedselverspilling te verminderen. Veel bedrijven weten niet hoeveel er verspild wordt en dus ook niet hoeveel geld hiermee wordt weggegooid. Om hierbij te helpen kun je met de BestelBewuster calculator in een paar stappen berekenen hoeveel je kunt besparen door verspilling tegen te gaan. Je ontvangt dan een rapport waarin de algehele business case uitwerkt is voor jouw specifieke organisatie.

→ Klik hier om meteen je besparing te berekenen

 

Orbisk

Orbisk heeft een volledig geautomatiseerde monitor ontwikkelt om voedselverspilling te analyseren. De machine wordt gekoppeld aan een afvalbak en beschikt over een weegschaal en een smart camera waarmee ingrediënten die weggegooid worden herkend en gewogen kunnen worden. De machine houdt bij hoeveel er verspild wordt, wanneer dit verspild wordt en waarom. Een optimale oplossing dus om het verspillingsprobleem binnen je bedrijf aan te kaarten!

→ Lees hier meer over Orbisk

 

Greendish

Greendish is een organisatie dat restaurants en bedrijven helpt om meer inzicht te krijgen op de manier waarop er met voedsel om wordt gegaan binnen je bedrijf. Hierbij spelen vooral duurzaamheid, gezondheid en verspilling een grote rol. Zo bieden zij hulp op gebied van het stellen van doelen die je wil behalen, het meten van de actuele status om inzichten te verkrijgen, en hebben zij een online platform genaamd Greendish Academy waarbij inspiratie kan worden opgedaan en cursussen gevolgd kunnen worden. Na het afronden van deze stappen ontvang je een certificaat waarmee je kunt laten zien dat je bedrijf duurzaam en gezonde voedsel aanbiedt.

→ Lees hier meer over Greendish

 

Voedselverspilling voorkomen of verminderen?

 

cdc-G0P8rpIh7xw-unsplash

Wanneer je een beter inzicht hebt van de hoeveelheden en momenten dat verspilling plaatsvindt binnen het bedrijf, kun je verder denken aan een gerichte oplossing. Er zijn verschillende manieren om het verspillingsprobleem aan te pakken, zo kun je dit voorkomen of verminderen.

Sommige bedrijven kunnen minder goed inschatten hoeveel eten er overblijft aan het einde van de dag waardoor de nadruk meer gelegd wordt op het einde van de cyclus. Voor zulke partijen is het verstandig om te verdiepen in het verminderen van voedselverspilling en ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk wordt weggegooid.

Je kunt echter ook verspilling voorkomen door juist de focus te leggen rondom het begin van de cyclus. Na een werkdag is het dan de bedoeling om geen eten meer over te hebben en toch alle gasten/medewerkers gevoed te hebben.

Wij adviseren om voedselverspilling nauw in de gaten te houden, ook bij het toepassen van de onderstaande oplossingen. Verschillende oplossingen combineren en regelmatige analyses zorgen ervoor dat je als bedrijf heel ver kunt komen in de strijd tegen voedselverspilling. Verspilling voorkomen én verminderen kunnen daarom dus zeker gecombineerd worden om verspilling vanuit verschillende kanten aan te pakken.

Hieronder een overzicht van enkele oplossingen die je hierbij kunnen helpen. 

 

joel-muniz-qvzjG2pF4bE-unsplash

Voedselverspilling verminderen:

Zodra je weet hoeveel verspilling er plaatsvindt, kun je ervoor kiezen om dit te verminderen. Dit is vooral een hele goede oplossing voor bedrijven die voedselverspilling niet of moeilijk kunnen voorkomen. Er zijn genoeg initiatieven die kunnen helpen om je voedseloverschotten effectief in te zetten, dus je kunt kiezen welke het beste bij jouw bedrijf past. 

Hieronder hebben wij een overzicht van enkele oplossingen:

 

Too Good To Go

Een platform waarbij overgebleven voedsel weer te koop aangeboden kunnen worden. Zo hoef je niks meer weg te gooien en kun je hier zelfs nog wat geld mee verdienen. Too Good To Go is enorm aan het groeien en kan in verschillende landen binnen Europa gebruikt worden. Dit is dus zeker een aanrader om als ondernemer bij aan te sluiten om voedselverspilling binnen je bedrijf te verminderen.

→ Lees hier meer over Too Good To Go

 

Voedselbank

Hou je vaak eten over en wil je deze voedseloverschotten doneren? Voedselbanken zorgen ervoor dat jouw overschotten terecht komen bij mensen die dit hard nodig hebben. Zo draag je je steentje bij aan een betere wereld waarin niemand honger hoeft te lijden én gaat goed eten niet meer verloren. 

Lees hier meer over Voedselbanken Nederland

 

De Verspillingsfabriek

De Verspillingsfabriek redt groenten die zijn afgekeurd op basis van afwijkende vormen en delen van de groenten die vaak verspild worden. Deze groenten worden verwerkt in heerlijke soepen, sauzen en stoofgerechten zodat er vooralsnog van genoten kan worden. Een mooi initiatief tegen voedselverspilling dus!

Lees hier meer over De Verspillingsfabriek

 

 

Voedselverspilling voorkomen

Als je doel is om voedselverspilling te voorkomen, zijn er verschillende manieren om dit te doen. Afhankelijk van het type bedrijf en het type verspilling dat plaatsvindt, kun je kiezen voor de beste oplossing. Hieronder een overzicht van partijen die helpen om voedselverspilling te voorkomen.

 

Team-foto-BestelBewuster-2020 4mp-1

BestelBewuster

Voedselverspilling voorkomen door middel van een bestel en plan systeem in 1 software. Door voorafgaand aan een cateringmoment uitnodigingen te versturen, aanwezigheid van gasten bij te houden én bestellingen op te nemen weet de cateraar precies hoeveel er ingekocht moet worden en worden gepersonaliseerde maaltijden bereid. Zo krijgen alle gasten precies het eten dat ze besteld hebben, kan de cateraar slimmer inkopen én blijft er geen eten over aan het einde van het cateringmoment. Een voordeel voor alle partijen die hierbij betrokken zijn en dit alles in 1 software.

 

→ Lees hier meer over onze tool

Wasteless

Geautomatiseerde prijsaanpassingen naarmate een product langer in het schap blijft liggen. Zo worden producten die er wat langer liggen weer aantrekkelijker gemaakt en vaker verkocht. De prijskaartjes worden vervangen door schermpjes die worden geoptimaliseerd door middel van AI. Hiermee wordt de prijs automatisch aangepast op basis van hun houdbaarheidsdatum.

→ Lees hier meer over Wasteless


Pauzeplein

Pauzeplein is een concept dat uitgevoerd is door onder andere FMHaaglanden, Albron en Wastewatchers om het verspillingsprobleem aan te pakken bij vergaderingen. Door het lunchmoment te centraliseren op 1 locatie kan hiermee verspilling aanzienlijk verminderd worden!

→ Lees hier meer over de Pauzeplein